Тахани от семена и ядки, създадени с мисъл за природата и човека

Тахан от тиквени семки

IMG_0918Тиквените семки – рекордьорът по съдържание на желязо, магнезий и витамин К!

Нарекохме този тахан “Железният тахан” или още “Зеленият тахан”. Напълно си заслужава името, защото е тъмно зелен и защото съдържа безпрецедентни количества желязо. Прочетете по-надолу, за да се убедите в това!

А самият тахан… отвориш ли буркана, от него те лъхва специфичният аромат на истински тиквени семки. Да, истински тиквени семки. Не китайски, а български!

И сега идва ред, на обичайния разказ за полезните свойства и лечебни способности и на тази суровина, от която ние от Омайно Слаадко неслучайно сме решили да направим тахан. И така, ето на какви неземени богатства изобилстват изсушените и смляни тиквените семки.

Магнезий. Тиквените семки са на челно място по съдържание на този алкален минерал! Повече от половин грам (535мг) магнезий на 100г тахан – това е просто уникално голямо  съдържание в животинското и растителното хранителни царства. Ето няколко сравнения на съдържанието му в други храни, за 100гр:

Зеленолистни, спанак – 79мг
Различни видове риби – 85-99мг
Зърнени, вкл. леща, соя – 70-86мг
Пшеница, овес, просо, ориз  – 44-82мг
Банани, авокадо – 27-29мг
Сушени плодове (кайсии, сливи, смокини, фурми, стафиди) – 30-68мг

А за ползата и жизнената необходимост от биологично усвоим магнезий (който губим активно при всяка консумация на млечни продукти например), можете да прочетете в статията ни за Сусамовия тахан.

Желязо. Тиквените семки със своите 15мг/100г надминават по съдържание на желязо на единица тегло такива фаворити като сушените кайсий и бобовите култури (от 3 до 4мг/100г), зеленолистните зеленчуци (3-4мг), всички останали видове ядки и семена (от 3 до 6мг), дори и животински продукти като черен дроб (13мг), миди и стриди (9мг)!

Съдържание на нутриенти в 100г тахан от тиквени семки:

Нутриент (микро и макро) Количество % от препоръчителен дневен прием
Мазнини

46.,

от които 35г. моно и поли-ненаситени

Протеини 25гр
Въглехидрати 17.8гр
Магнезий 535мг 134%
Калий 807мг 23%
Желязо 15мг 83%
Фосфор 1175мг 117%
Цинк 7.5мг 50%
Мед 1.4мг 69%
Манган 3.0мг 151%
Вит B1 (Тиамин) 0.2мг 14%
Вит. B2 (Рибофлавин) 0.3мг 19%
Вит. B4 (Холин) 63мг 15%
Вит. B4 (Холин) 63мг 15%
Вит. К
51.4μг 64%
Фолиева киселина (вит. B9)
58μг 14%

 

Любопитно за тиквените семки е, че през последните години станаха известни редица открития, свързващи ги с превенция на заболявания на простата. Изследванията показват, че уголемяването на простатата може да бъде забавенo, спряно или дори обърнато. Изключителното богатство на тиквените семки на цинк, фосфор и магнезий са изключителни благоприятстващи за мъжете с уголемяваща се простата, тъй като е открито, че всички тези елементи са е недостиг при тях.
Статистически е показано, че консумацията на тиквени семки намалява риска от артеросклероза, сърдечни заболявания и удари, рак, остеопороза, формирането на камъни в бъбреците, като помага и при регулацията на сърдечния ритъм, кръвното налягане, нивата на холестерола, възпалителните процеси, функциите на черен дроб, пикочния мехур и функциите на простата.

Съдържащите се в тиквените семки нутриенти спомагат и за доброто функциониране на храносмилателния тракт, борбата с инфекции и паразити, по-гладка и здрава кожа, превенцията на всевъзможни дентални проблеми.

Тъмнозеленият цвят на тиквените семки пък, се дължи на богатството им на фитохимикали, основно представени от каратеноиди и порпхирини (хлорофил).

В тялото ни, каротеноидите действат като мощни антиоксиданти, главен участник в борбата със свободните радикали, освободени в следствие на слънчевата светлина и много други фактори от околната среда. Свободните радикали причиняват вреди при взаимодействие с клетъчната мембрана и клетъчното ДНК. Тъй като свободните радикали са един основните причинители на стареенето (и не само на стареенето, а и на дегенеративните заболявания), каратеноидите са особено важни при поддържането на човешкото здраве, както и за здравата ни имунна система.