Тахани от семена и ядки, създадени с мисъл за природата и човека

Защо органично

Защо семена и ядки от органично земеделие?

Три са основните причини да се заемем с производство на собствени тахани и една още по-съществена – да се заемем с производството на собствена суровина за тях. За второто четете тук, а сега ще се спрем на първото.

1. Пестициди. Много пестициди, използвани днес в земеделието се водят за “безопасни”, други имат карантинен срок и т.н. Безопасни химикали… може би, но едва ли;

2. Преобразуване на така необходимите ни и безценни поли и мононенаситени мастни киселини в отрова за тялото, в следствие на невнимателно и неправилно съхранение на продуктите, от които се правят таханите и на самите тахани в последствие. Същият ефект има и изпичането на ядките и семената преди смилането им, но по-подробно за разрушителните ефекти от това върху здравето четете по-надолу;

3. Оскъдното съдържанието на микро елементи и въобще нутриционистичната стойност на самите суровини, най-често отглеждани върху бедни почви и торени с изкуствени, петролно базирани торовe;

За съжаление, реалността е такава, че наличните тахани на пазара често донасят до нашата трапеза и 3-те изброени фактора, което трудно може да удовлетвори търсенията на осъзнатия потребител, който има и по-основателни причини да консумира една храна, освен просто… нейния вкус.

Ако за вас посочените проблеми са от значение, прочетете по-надолу за да научите повече за това как точно ни засяга всеки от тях и какво правим ние, за да ги избегнем.

Истината е, че храната може да разрушава нашето здраве. Може и то много ефективно, когато в нея попадат или се образуват елементи с нехранителен произход. Това става по две основни причини.

Пестициди. Доказано е, че само 1-2 % от използваните препарати имат благоприятен ефект за третираните растения. Останалата част от тях остава в растението, потискат развитието не само на насекомите и болестите, но и на самите растения; намаляват периода на вегетация и плодоносене или влиза в контакт с почвата, убиват полезната микрофлора, спират естествения процес на гниене и ферментация на растителните остатъци. Друг негативен ефект на пестицидите е унищожаване на насекомите опрашители. Около 80 % от всички цъфтящи растения се опрашват от насекоми: пчели и други полезни насекоми.

Много важно е да се знае, че всички пестициди са мастноразтворими и доволно големи концентрации от тях намират своето място в плодовете на растения, богати на мазнини. Такива като маслодайните семена и ядките. Точно такива, от които се правят всевъзможните видове тахани.

Тук ще дадем и един пример с пестицидите, използвани при отглеждането на кашуто. Не-органичните плантации с кашу се третират с ендосулфан, който е силно токсичен за хора и животни, както всъщност и за хората, работещи на тези плантации. Основно това са индийци и виетнамци, които работят за по-малко от 2 паунда на ден при изключително тежки условия на труд. А ендосулфанът, както впрочем и повечето пестициди, е силно отровен и за водните организми и за хората, до които отровените води, в следствие разпръскването на пестицидите, достигат – т.е. всички нас! Ендосулфанът поразява централната нервна система, бъбреци, черен дроб и тестиси. При биологичното производство на кашу той е строго забранен, както и останалите химикали, обикновено използвани при отделянето на ядката от твърдата й обвивка.

Не желаем ние и хората около нас да поглъщат тези отрови. Не желаем и да се тровят растенията, почвата, въздуха, водите, пчелите… Желаем обаче да прилагаме и стимулираме по всякакъв начин органичното земеделие. То е било миналото, то е и единственото бъдеще.

От много места чуваме: “Какво да правя като няма друго?” или “Така и така всичко е замърсено и нищо не може да се направи!”. Е, според нас може.

Втората причина за превръщане на истинската храна, от която произлизат таханите, в отрова за тялото е отношението към нея от момента на събирането й от дървото или полето до момента на консумацията й.

Най-голямата опастност за хранителната стойност представлява образуването на болестотворните активни свободни радикали, иницииращи оксидиране на витамини, минерали, протеини, нуклеинови киселини и ненаситени мазнини. Полиненаситените мазнини, на каквито ядките и маслодайните семана са изключително богати, са най-податливи на оксидиране и като следствие – гранясване. Това е така защото всяка тяхна молекула има по две или повече двойни въглеродни връзки, едната от които е силно нестабилна и лесно и необратимо може да реагира с кислорода от въздуха при наличие на (поне един от) следните 3 фактора, които следва задължително да бъдат избягвани:
• Излагане на въздух
• Продължителното излагане на светлина, най-вече слънчева
• Продължителното излагане на топлина

На практика светлината и топлината катализират процеса на оксидиране, за който пък е необходим кислород.

Ето защо ние правим всичко възможно да се сведе до минимум присъствието на горните 3 фактора, като:
• Максимално бързо след смилането на тахана го пълним в подготвените буркани и ги затягаме старателно, за да предотвратим последващо проникване на въздух в тях.
• Поставяме бурканите на тъмно, далеч от слънчева светлина
• Съхраняваме ги на хладно

Съветваме Ви, ако консумирате тахан изобщо, без значение от вида му и без значение от къде сте го закупили или получили, да правите същото, като винаги помните, че по никакъв повод не бива да консумирате термично обработени ядки и още по-малко да използвате тахани в рецепти с печене. При печене белтъчините и въглехидратите се свързват и се образуват приятно миришещи ароматни съединения, които обаче за съжаление са канцерогенни. До същия ефект води и силното нагряване на мазнините в ядките. Мастно-разтворимите витамини А и Е се разграждат над 100°, а минералните соли и микроелементите губят биохимичната си активност. Те се свързват в неразтворими соли и не могат да бъдат абсорбирани през тънкото черво и оттам в кръвта.

И стигаме до точка 3 – съдържание на полезни вещества. Всички изследвания на продукти от истински биологично земеделие показват, че в тях съдържанието на хранителни вечества, спрямо продукцията от конвенционално земеделие е между 2 и 10 пъти по-високо. Колко точно? Никой не знае, но според нас си заслужава дори “само” 20-30% увеличение на част от микроелементите, съдържащи се в дадено семе или ядка. В светът, в който живеем, всяка частица, от която тялото ни може да се възползва е безценна. Така смятаме ние.