Тахани от семена и ядки, създадени с мисъл за природата и човека

Каменни брашна

Съвети за употреба

При изтощена земя (дългогодишна дълбочинна обработка без внасяне на естествени торове с органичен произход), за първоначална минерализация се препоръчва да се внасят поне по 2кг/кв.м., а при възможност – до 4. Има обаче важно условие – необходимо е време на скалните частици да бъдат преработени (метаболизирани) от почвените микроорганизми, за да станат достъпни за растенията. Затова обикновено ефектът идва най-рано на втората година след внасянето, което пък зависи от наличието на живот в почвата – ако е орана или прекопаванагодини наред – животът в нея клони към 0.
И обратно – ако често е внасяна органика, подхранвана с компост и пр., нещата са съвсем различни.
Освен директното внасяне в лехи и добавяне при засаждане на овошки, един още по-добър вариант за употреба е внасянето на комбинация от каменни брашна в компоста преди всяко разбъркване.Тук няма точно предписание, но е резонно да се слагат по около 2 лопати каменни брашна – микс на 1 кофа храниелни отпадъци. Т.е. за по-големи мащаби компост – може би около 1/3 до 1/2 от обема на компостирания материал (да не забравяме, че скалите имат малък обем спрямо тегло). При внасянето в компост печелим това, че предоставяме каменните брашна на микроорганизмите в най-активната им среда – разлагащата се органика и съответното преобразуване до “готовност” на брашната става заедно със съзряването на компоста.

Относно типа скали – всяка скала съдържа средно по 30 и нагоре микроелемента в различен състав и количества. Най-богати на следови микроелементи са вулканичните скали, като базалт, амфиболит, както и зеолит., като последният е известно, че притежава и доста други безкрайно ценни за земеделието свойства, освен самия му минерален състав (като катийонен обмен, огромна повърхност, способна да “буферира” влага, азот и пр.).

 

 

Брашно Зърнометрия Цена Наличност
 Базалт 0 – 0.8 мм 7лв за 10кг succ
 Амфиболит  0 – 0.07 мм 5 лв. за 10кг succ
 Зеолит 0 – 0.15 мм  22 лв. за торба 25кг succ

 

Основен минерален състав на предлаганите от нас базалт, амфиболит и зеолит:

bazalt0-8Amfib.0-1Zeolit

.